Participatie rondom raadsbesluit WarmtelinQ in Voorschoten

Vraag

Kan +anderen de belangrijkste betrokkenen informeren en luisteren naar hun mening, wensen en verwachtingen, op een manier die ruimte geeft voor de gewenste invloed en de betrokkenheid stimuleert die we graag zien?

Beschrijving

Voorschoten maakt zich klaar voor een duurzame toekomst. Dat betekent onder andere dat we alle woningen en andere gebouwen aardgasvrij gaan verwarmen. Er moet dus een alternatief worden gevonden voor aardgas. ​Er zijn op dit moment al individuele alternatieven beschikbaar, zoals de warmtepomp. De gemeente wil graag een gedeeld alternatief voor een aantal buurten in Voorschoten in kaart brengen, zodat een groep huizen of zelfs een hele wijk kan worden aangesloten op een warmtenet. De warmte van dit warmtenet komt via leidingen van WarmtelinQ vanuit de haven van Rotterdam naar omliggende gemeenten. Voordat de gemeenteraad hier een beslissing over wilde nemen, wilden ze met behulp van +anderen achterhalen wat de wensen, verwachtingen, zorgen en vragen zijn van inwoners.

Onze Aanpak

Het participatietraject had tot doel om inwoners te informeren over de voor- en nadelen van een warmtenet van WarmtelinQ, en op te halen wat hun wensen, behoeften, zorgen en vragen zijn. Hierbij wilden we ervoor zorgen dat:
  • we bewoners verbinden op de onderwerpen van gesprek (kraakhelder en uitnodigend),​
  • we verschillende soorten van betrokkenheid faciliteren (iedereen die mee wil doen, op zoek is naar kennis, kennis en ervaringen heeft, het steunt, ervan profiteert, actief betrokken is, weerstand biedt of zich gepasseerd voelt doet er evenveel toe),​
  • we de verwachtingen over stappen naar nieuwe warmtebronnen managen (door het delen van de beschikbare kennis en een tijdlijn en een overzichtskaart) en​
  • we zoveel mogelijk drijfveren onder de betrokkenen kennen en herkennen (door ze actief op te halen en meenemen in de vervolgcommunicatie en participatie).
 
  • Inloopbijeenkomst – Om bewoners goed te informeren en de zorgen, vragen en wensen op te halen, is er een inloopbijeenkomst georganiseerd. Tijdens was er een tentoonstelling die de bezoekers informeerde over alternatieven voor verwarmen zonder aardgas, waar iedereen op hun eigen tempo informatie tot zich kon nemen. Ook lagen er flyers met dezelfde informatie die bezoekers mee konden nemen. Op verschillende manieren (interactiebord, QR code of bij een collega van de gemeente) konden bezoekers vervolgens hun wensen, zorgen en vragen kwijt.
  • Expertsessie – Naast de inloopbijeenkomst voor bewoners, is er een aparte bijeenkomst georganiseerd voor een groep verenigde bewoners die extra betrokken en actief zijn rondom duurzaamheidsthema’s. Op deze manier kunnen we deze groep extra aandacht geven door er actief mee in gesprek te gaan.

Het resultaat

Ruim 200 inwoners van Voorschoten waren aanwezig tijdens de inloopbijeenkomst. 100 van deze inwoners hebben hun zorgen, vragen, wensen of verwachtingen via het prikbord gedeeld. Hieruit kwam naar voren dat er met name vragen waren over de kosten, het handelingsperspectief, de uitslagen van het rapport en de beslissingscriteria van de raad. De bezoekers waren zeer positief over de persoonlijke aandacht die gegeven kon worden in deze bijeenkomst en vonden het fijn dat ze de informatie op verschillende manieren tot zich konden nemen. Uiteindelijk heeft de raad unaniem besloten om door te gaan met de onderzoeken en plannen om een aantal wijken aan te sluiten op het warmtenet van WarmtelinQ.

Meer weten? Neem contact op met:

Meer weten over Participatie rondom raadsbesluit WarmtelinQ in Voorschoten?

Nieuwsgierig?

+ jij?

  • Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Solliciteer dan op één van onze openstaande vacatures  + meer